MSGSÜ FİZİK

Doktora Programı

Kuruluş: Fizik Bölümü 1984 yılında kurulmuş olup, 2013’de Doktora Programı açılmıştır.

Kazanılan Derece: Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Fizik alanında Doktora Diploması" derecesi alırlar.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Güz ve Bahar dönemi toplamı en az 60 AKTS kredisi toplamında seminer dersi ve en az 7 dersten oluşur. Seminer dersinin MSGSÜ kredisi sıfırdır ancak AKTS kredisi en az 2 en fazla 10 olabilir.

Program Profili:

a) Uluslararası kabul gören bilimsel araştırmalar üretebilen, kendine güvenen, liderlik vasıflarına sahip girişimci bilim insanları yetiştirmek için ilk aşamayı oluşturmak.

b) Öğrencileri bilimsel etik konusunda eğitmek ve özgün bilimsel çalışmaların nasıl üretileceği hakkında temel bilgi/becerileri sağlamak.

c) CERN asosiye/tam üye olarak teorik ve deneysel yüksek enerji fiziği alanında en üst düzeyde araştırma yapabilecek araştırmacıları doktora eğitimine hazırlamak ve Ülkemizde bu konuda hissedilen eksikliği gidermeye katkıda bulunmak

d) CERN ve benzeri üyelikler vasıtasıyla elde edilecek bilgi birikiminin teknolojiye aktarabilecek, yenilikçi (inovatif) düşünebilen araştırmacılar/girişimciler yetişmesini sağlamak.

e) Yüksek enerji fiziğinde çalışmak istemeyen öğrencilerde teorik ve matematiksel fiziğin güçlü tekniklerini fiziğin uygulamalı alanlarında (kuantum Hall etkisi, kuantum bilgisayar, kuantum haberleşme, nanoteknoloji vd.) kullanabilecek altyapının oluşumunu başlatmak.

f) Öğrencilerin yurtiçi ve yurtdışında bulunan diğer üniversitelerdeki bilim insanları ile işbirlikleri kurmalarını teşvik etmek ve sağlamak.

g) Verilen eğitim ve üretilen çalışmalar neticesinde kamuoyunda temel bilimlere ve temel bilimcilere olan ilgiyi ve saygınlığı arttırmak, toplumun bilimde de özgüveninin ve özsaygısının artmasına katkıda bulunmak.

Mezunların İstihdam Profilleri: Programdan mezun olan öğrenciler üniversitelerde öğretim üyesi veya doktora sonrası araştırmacı olarak, nükleer enerji reaktörlerinde nükleer bilimci olarak, ulusal ve uluslararası parçacık hızlandırıcılarında araştırmacı olarak, tıp uygulamaları için izotop üreten hızlandırıcılarda nükleer bilimci olarak, TÜBİTAK, TAEK gibi araştırma kurumlarında veya ArGe merkezlerinde uzman araştırmacı olarak, ileri görüntüleme ve analiz cihazlarının kullanıldığı tüm alanlarda (tıp, mühendislik, restorasyon ve konservasyon vb.) uzman olarak çalışabileceklerdir.

2018-2019 Bahar Dönemi Açılacak Dersler

  • FIZ666 İleri Dedektör Fiziği
  • FIZ640 Nükleer Fizik
  • FIZ640 İleri Süpersimetri

2018-2019 Güz Dönemi Açılacak Dersler

  • FIZ660 İleri Hesaplamalı Fizik

2017-2018 Bahar Dönemi Açılan Dersler

  • FIZ666 İleri Dedektör Fiziği
  • FIZ678 Çok Parçacıklı Sistemlerin Teorisi II

2017-2018 Güz Dönemi Açılan Dersler

  • FIZ660 İleri Hesaplamalı Fizik
  • FIZ677 Çok Parçacıklı Sistemlerin Teorisi I